W szpitalu jak w restauracji. Tutaj pacjenci sami wybierają, co zjedzą na obiad

2025-09-04 9:08

Zapomnij o narzucanych, nudnych i mało apetycznych szpitalnych posiłkach. W krakowskim Szpitalu Uniwersyteckim pacjenci mają teraz pełną swobodę w wyborze obiadu. Sprawdź, jak ta innowacja zmienia komfort leczenia i poczucie sprawczości.

W polskim szpitalu jak w restauracji. Pacjenci wybiorą dania na śniadanie, obiad i kolację

i

Autor: GettyImages
  • Szpital Uniwersytecki w Krakowie wprowadza nowatorski projekt „Pacjent wybiera”, umożliwiając pacjentom wybór dań obiadowych z szerokiego menu.
  • Inicjatywa ma na celu poprawę komfortu pacjentów i danie im poczucia sprawczości w procesie leczenia, z posiłkami dostosowanymi do 13 różnych diet.
  • Pacjenci doceniają możliwość wyboru i jakość posiłków, co przekłada się na lepsze samopoczucie i efekty zdrowotne.
  • W jaki sposób ten projekt może wpłynąć na standardy żywienia w innych placówkach medycznych w Polsce?

W Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie pacjenci wszystkich oddziałów mogą wybrać danie obiadowe. Pilotażowy projekt „Pacjent wybiera” ma zmienić sposób myślenia o żywieniu szpitalnym i dać choremu poczucie sprawczości. Szpital Uniwersytecki jest pierwszą placówką w Małopolsce i jedną z nielicznych w kraju, która wprowadziła takie udogodnienie dla pacjentów.

Pilotaż daje możliwość co najmniej 1,3 tys. pacjentom szpitala – zarówno w nowej siedzibie w Prokocimiu, jak i w starych budynkach przy ul. Kopernika – możliwość wyboru tego, co zje na obiad w ramach przepisanej diety. Diet w szpitalu jest 13, a w każdej są zazwyczaj dwa dania do wyboru. Hospitalizowany danego dnia lub jeśli wie, że pozostanie w szpitalu dłuższy czas, wskazuje posiłki na cały tydzień.

– Pacjent dostaje konkretną dietę i wybiera sobie zestaw pierwszy albo drugi – powiedziała w środę dziennikarzom dietetyczka kliniczna Marta Gunia.

prof. Krzysztof Giannopoulos - Prezes Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów - Karpacz 2025

Jedzenie w szpitalu: 13 diet do wyboru

Podkreśliła, że są to diety zdrowe i różnorodne, np. bezglutenowe, bezlaktozowe, ubogoresztkowe i lekkostrawne. Ze względów zdrowotnych jest w nich mniej soli, są mniej pikantne.

– Pacjenci wybierają to, co lubią i chętnie zjadają to, co nie jest im narzucone z góry. Posiłki są zbilansowane. Na Oddziale Diabetologii np. bardzo liczymy węglowodany – wyjaśniła dietetyczka.

Chorzy są zadowoleni z jadłospisu. Nie kryją zaskoczenia składnikami w danym posiłku. Dziwi ich np. sernik przygotowany na erytrolu, czyli na słodziku, a nie na tradycyjnym cukrze.

– Kiedy mnie przyjęto, byłem bardzo zaskoczony możliwością wyboru. Podoba się mi to. Jest jak w restauracji. Miałem swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Teraz tutaj jem inaczej, ale to są bardzo smaczne posiłki – powiedział pan Krzysztof hospitalizowany na Oddziale Diabetologii.

Dyrektor szpitala Marcin Jędrychowski podkreślił, że placówka dużą wagę przykłada do żywienia i systematycznie stara się je uatrakcyjniać.

– Jedzenie jest istotnym elementem zdrowienia – zauważył dyrektor.

Jego zdaniem pacjent często czuje się pozbawiony kontroli. To lekarze decydują o leczeniu, cały dzień podporządkowany jest określonym procedurom.

– W takiej rzeczywistości możliwość wyboru posiłku staje się czymś znacznie większym niż tylko decyzją, co dziś zjem. To moment, w którym pacjent odzyskuje poczucie sprawczość i realnego wpływu na swoją codzienność – ocenił Jędrychowski.

Możliwość wyboru dań dotyczy tylko obiadów. Dostarcza je firma cateringowa, która realizuje wytyczne szpitalnego działu jakości usług medycznych oraz dietetyków. Stawka dzienna na osobę wynosi 54 zł. (PAP)

Poradnik Zdrowie Google News