GIS wycofuje płatki ze sprzedaży. Wydano ostrzeżenie

2024-07-18 8:55

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie podano, że w płatkach, które oznaczono jako bezglutenowe, znaleziono gluten. Wbrew pozorom to ogromne zagrożenie dla wielu konsumentów. Podajemy szczegóły.

GIS wycofuje płatki ze sprzedaży. Wydano ostrzeżenie

i

Autor: Fot. Getty Images

We wtorek 16 lipca GIS wydał ostrzeżenie, w którym poinformował konsumentów o obecności glutenu w płatkach owsianych. Określona partia produktu znika ze sklepowych półek.

W formie: Płatki owsiane

Bezglutenowe płatki wycofane z obrotu. Zwróć uwagę na numer partii

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła działania wyniku, których stwierdzono, że w płatkach opisanych jako bezglutenowe występuje gluten. Spożycie tego rodzaju produktu jest niebezpieczne dla zdrowia osób uczulonych na gluten lub chorujących na celiakię. Poniżej podajemy szczegóły.

  • Nazwa produktu: Płatki owsiane bezglutenowe RADIX-BIS 400 g
  • Numer partii: 08.11.2024
  • Najlepiej spożyć przed: 08/11/2024
  • Producent: Radix – Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Jak informuje GIS, producent płatków owsianych zobowiązał się do poinformowania konsumentów o zaistniałej sytuacji.  Rozpoczęto także proces wycofywania płatków ze sklepowych półek. Niemnie jeśli ktokolwiek kupił wcześniej wskazany produkt, nie powinien go spożywać. Trwa również procedura zwrotów zgodnie z zasadami. Nadmieniamy, że GIS nadzoruje cały proces.

Uważaj na gluten. Szkodliwy nie tylko dla alergików

Nadwrażliwość na gluten a celiakia to zupełnie dwie różne kwestie.  Na przestrzeni lat naukowcom udało się ustalić jednak, że nie tylko w przypadku alergii czy celiakii gluten może szkodzić. Kiedy pojawią się poniższe objawy, warto wykonać badania na obecność przeciwciał AGA. 

  • bóle brzucha,
  • wysypka,
  • bóle głowy,
  • biegunka,
  • anemia,
  • zaparcia,
  • uczucie zmęczenia,
  • zapalenie języka,
  • drętwienie i bolesność kończyn.

Zdaniem badaczy tego rodzaju nadwrażliwość jest związana nie tyle z samym glutenem ile z pszenicą. (Gluten występuje w jęczmieniu i pszenicy)

Natomiast przypominamy, że celiakia to choroba genetyczna o podłożu autoimmunologicznym, a zatem nie można jej wyleczyć. Natomiast chorzy muszą bezwzględnie przestrzegać diety bezglutenowej. Chcąc mieć pewność, że żywność jest bezpieczna, zaleca się kupowanie wyłącznie produktów oznaczonych przekreślonym kłosem.

Nieprzestrzeganie diety przez osoby z celiakią powoduje nie tylko silne dolegliwości, ale także przyczynia się do wielu problemów zdrowotnych w tym problemów z płodnością. W znacznym stopniu wzrasta także ryzyko wystąpienia groźnych nowotworów i problemów neurologicznych.